U bent hier
Programma 2024
Met onze bestuursploeg en diverse inwoners uit onze deelgemeenten, gingen we op zoek naar oplossingen voor uw verzuchtingen.
Hieruit kwam ons programma met 4 speerpunten:
- Maatwerk bij bestuurszaken
- Maatregelen rond verstedelijking
- Meer veiligheid
- Minder verbrusseling
We willen een rem zetten op de sluipende verfransingen van onze gemeente, waardoor onze inwoners zich minder thuis gaan voelen.
Daarom gaan we ook voluit voor onze campagneslogan “Thuis in Denderleeuw”
Heb je nog ideeën? Laat het ons zeker weten!
Thuis in Denderleeuw
Via de cartoon hebben we diverse voorstellen uit ons programma gevisualiseerd. Daag jezelf uit en zoek de verklaring bij elke schets in het landschap. De uitleg vind je in de diverse programmapunten.
Maak het jezelf wat gemakkelijker door de cartoon aan te klikken en open afbeelding in nieuw venster.
Bestuursorganisatie
- Herstel van financiële stabiliteit zonder lastenverzwaring
Als N-VA erkennen we de ernstige schuldenproblematiek waarin onze gemeente verkeert alsgevolg van het beleid van de huidige meerderheid. We zijn vastbesloten om deze schuldenlast aan te pakken en te verminderen zonder de belastingen te verhogen. Onze prioriteit ligt bij het herstel van de financiële stabiliteit van onze gemeente, zodat we kunnen investeren in de toekomst zonder de last op de burgers te verzwaren.
- Prioritaire aanpak van voetpaden in Welle en Iddergem
Gezien de urgentie zullen we een speciale focus leggen op de verbetering en het onderhoud van voetpaden in de deelgemeentes Welle en Iddergem. Dit omvat het snel aanpakken van gebreken en het zorgen voor voldoende brede en goed onderhouden voetpaden om de veiligheid en toegankelijkheid voor voetgangers in deze gebieden te waarborgen.
- Efficiënt gebruik van vastgoedmiddelen en investering in infrastructuur
Streven naar een efficiënt gebruik van gemeentelijke eigendommen door panden die niet essentieel zijn, te verkopen. De opbrengst hiervan zal worden geïnvesteerd in het verwerven van nieuwe panden om urbanisatietechnische ingrepen mogelijk te maken. Dit draagt bij aan het oplossen van infrastructuur knelpunten, zoals het voltooien van ontbrekende schakels zoals de Leeuwbrug en de vier belangrijkste straten. Daarnaast zal een deel van de opbrengst worden gereserveerd voor het regelmatig onderhoud van alle openbare infrastructuur, waaronder straten, fietspaden, voetpaden en wandelwegen, om de veiligheid en toegankelijkheid te waarborgen.
- Humane aanpak grafconcessies en behoud van religieuze en culturele ruimten
Hanteren van een humane aanpak bij het beëindigen van grafconcessies, met een focus op communicatie met betrokkenen. Daarnaast blijven inwoners van Iddergem toegang hebben tot hun kerk voor religieuze diensten en afscheidsceremonies. De kerkruimte zal ook beschikbaar zijn voor culturele evenementen gericht op de lokale gemeenschap.
- Burgerinspraak en vroegtijdige informatieverstrekking
Actief betrekken van burgers bij besluitvorming door hen keuzemogelijkheden te bieden binnen verschillende opties voor gemeentelijke projecten. Daarnaast zullen informatie vergaderingen over geplande werken ruim van tevoren worden gepland, zodat bewoners vroegtijdig op de hoogte zijn en hun stem kunnen laten horen.
- Communicatie met handelaars en gelijke behandeling van bouwprojecten
Handelaars minstens één jaar voorafgaand aan grote infrastructuurwerken op de hoogte stellen, zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden. Particuliere bouwprojecten worden behandeld op dezelfde wijze als projecten van private ondernemingen, zonder discriminatie.
- Transparante informatie over onderhoud
Duidelijke informatie verstrekken aan de bevolking over wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van verschillende infrastructuren of het nu de gemeente is of een private onderneming.
- Verbetering van toegankelijkheid en burgerinspraak bij gemeenteraden
We streven ernaar om de gemeenteraden beter toegankelijk te maken voor alle burgers doormiddel van live streaming van de vergaderingen. Dit biedt de mogelijkheid voor mensen om de debatten en besluitvorming van thuis te volgen. Daarnaast willen we ook burgerinspraak bevorderen door overlegmomenten te organiseren waarbij burgers de kans krijgen om hun mening te geven en ideeën in te brengen tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. Dit draagt bij aan een meer transparante en participatieve lokale democratie.
Locale economie
- Informatieloket voor startende ondernemers
We zullen een toegankelijk informatieloket oprichten om startende ondernemers te ondersteunen met advies en informatie over regelgeving, financiering en administratieve procedures.
- Optimale parkeervoorzieningen in de winkelstraat
We streven ernaar om voldoende parkeerplaatsen te voorzien voor niet-bewoners in de winkelstraat, om de bereikbaarheid van lokale handelszaken te vergroten en het winkelgebied aantrekkelijk te maken voor bezoekers.
- Parkeerplaatsen van 30 minuten bij handelszaken
We zullen kort-parkeer plaatsen van 30 minuten creëren bij handelszaken om klanten de mogelijkheid te bieden om snel en gemakkelijk hun boodschappen te doen.
- Voordelig tarief/gratis reclamedrukwerk voor lokale handelaars
We zetten in op een verlaagd tarief of zelfs gratis verspreiding van reclamedrukwerk voor lokale handelaars, om hun zichtbaarheid en promotie te bevorderen binnen de gemeente.
- Stimuleren van lokale handelszaken
We zullen initiatieven ondersteunen die lokale handelszaken stimuleren, zoals lokale markten, evenementen en promotiecampagnes, om de lokale economie te versterken en het gemeenschapsgevoel te bevorderen.
- Bevordering van Nederlandse taalvaardigheid
We zullen het programma "Aktie oefen hier je Nederlands" lanceren, waarbij inwoners worden aangemoedigd en ondersteund om hun Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren, wat de integratie en participatie bevordert.
- Ontwikkeling van de KMO-zone "Strokapelleke"
We zullen investeren in de ontwikkeling van de KMO-zone "Strokapelleke", om ruimte te biedenaan lokale ondernemingen en werkgelegenheid te creëren binnen onze gemeente.
- Verstandige inplanting van grotere winkels buiten de dorpskern
We zullen de verstandige inplanting van grotere winkels buiten de dorpskern bevorderen, om het dorpscentrum te beschermen en de lokale handelszaken te ondersteunen.
Onderwijs en kinderopvang
- Veilige Fietsroutes voor Schoolgaande Jeugd
N-VA Denderleeuw streeft naar veilige fietsroutes voor onze schoolgaande jeugd.Elk jaar zullen we een campagne lanceren, inclusief een gedetailleerde folder, die deze routes in kaart brengt en ouders en leerlingen informeert over de veiligste wegen om naar school te fietsen.
- Betaalbare Zwemlessen voor Iedereen
We vinden het belangrijk dat zwemlessen voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom zullen we ons inzetten voor betaalbare zwemlessen, zodat elk kind de kans krijgt om te leren zwemmen en zo zijn of haar veiligheid in het water te vergroten.
- Ondersteunende Kinderopvang voor Werkende Gezinnen
Gezinnen die werk en gezin moeten combineren verdienen alle ondersteuning. Daarom zullen we de kinderopvang versterken, zodat ouders met een drukke agenda kunnen rekenen op kwalitatieve en betaalbare opvang voor hun kinderen.
- Opvang tijdens Taalcursussen voor anderstaligen
Voor anderstaligen die taalcursussen volgen, bieden we ondersteuning aan door opvang te voorzien tijdens de lesmomenten. Op die manier kunnen zij zich volledig concentreren op het leren van de taal en hun integratie in onze samenleving bevorderen.
- Taallessen in Naschoolse Opvang
We willen de naschoolse opvang verrijken met taallessen, zodat kinderen na schooltijd niet alleen kunnen spelen, maar ook hun taalvaardigheden kunnen verbeteren. Zo investeren we in de toekomstige kansen van onze jeugd en stimuleren we hun ontwikkeling op alle vlakken.
Wonen
- Bestrijding van verkrotting en leegstand
We gaan actief de strijd aan tegen verkrotting en leegstand in onze gemeente. Door middel van doortastende maatregelen en adequate handhaving zorgen we ervoor dat verwaarloosde panden worden aangepakt en terug in gebruik worden genomen, waardoor onze leefomgeving verbetert en het woonaanbod diverser wordt.
- Toegankelijke informatie over premies
We stellen een infobalie in waar onze burgers terechtkunnen voor heldere informatie oververschillende premies en subsidies. Met "subsidies in 5 stappen" maken we het eenvoudiger voor iedereen om de weg te vinden naar financiële ondersteuning voor hun bouw- en renovatieprojecten.
- Diversiteit in woningaanbod
We hebben extra aandacht voor diverse woonbehoeften in onze gemeente, met specifieke focus op eengezinswoningen, seniorenwoningen en starterswoningen. Door het stimuleren van de bouwen renovatie van deze types woningen, creëren we een gevarieerd en inclusief woonaanbod voor alle inwoners.
- Incentives voor Renovatie
We voorzien meer incentives en ondersteuning voor de renovatie van bestaande woningen. Door middel van financiële prikkels en technische begeleiding moedigen we eigenaars aan om hun woningen te renoveren, wat niet alleen de leefbaarheid en duurzaamheid van onze gemeente verbetert maar ook het behoud van ons bouwkundig erfgoed stimuleert.
- Voorkeur voor sociale bouwgronden
Bij de ontwikkeling van nieuwe woonprojecten geven we de voorkeur aan het beschikbaar stellen van sociale bouwgronden boven de bouw van sociale woningen. Op deze manier creëren we meer mogelijkheden voor betaalbaar wonen en versterken we de sociale cohesie in onze gemeente.
Samengevat: We zetten ons in voor een leefbaar en toegankelijk Denderleeuw door actieve bestrijding van verkrotting en leegstand, toegankelijke informatie over premies, diversiteit in het woningaanbod met extra aandacht voor eengezinswoningen,seniorenwoningen en starterswoningen, meer incentives voor renovatie van bestaandewoningen en het geven van voorkeur aan sociale bouwgronden bij nieuwe woonprojecten.
Mobiliteit
- Externe expertise voor verbeterde mobiliteit
Mobiliteitsbeleid mag niet langer het domein zijn van enkel interne deskundigen. We streven naar een vernieuwende aanpak door externe specialisten op cruciale knelpunten te betrekken, waardoor we frisse inzichten en effectieve oplossingen kunnen vinden.
- Veiligheid eerst
Meer Investeringen in fiets- en voetpaden: We willen de veiligheid van onze inwoners vergrotendoor meer mogelijkheden te creëren voor veilige fiets- en voetpaden. Dit draagt bij aan eengezondere levensstijl en vermindert het risico op verkeersongevallen.
- Aanpak van verkeersovertredingen en verbeterde signalisatie
Om ergernis en onveilige situaties te verminderen, zullen we actiever optreden tegen verkeersovertredingen. Daarnaast pleiten we voor aangepaste signalisatie op plaatsen waar overtredingen vaak voorkomen, om de verkeersveiligheid te verbeteren.
- Herinrichting voor leefbaarheid
De Guido Gezellestraat als levendige winkelstraat: Om de Guido Gezellestraat nieuw leven in te blazen als winkelstraat, moeten we het doorgaand verkeer richting E40 herzien. Dit bevordert de aantrekkelijkheid van het gebied voor zowel winkeliers als bezoekers.
- Toegankelijke rusthuizen
Bushaltes voor rolstoelgebruikers in de nabije omgeving: Rusthuizen verdienen een goede bereikbaarheid. Daarom zetten we ons in voor de aanleg van bushaltes in de directe omgeving van rusthuizen, speciaal ontworpen voor rolstoelgebruikers.
- Transparantie en verbetering via externe audit
Om de efficiëntie en kwaliteit van onze diensten te waarborgen, zullen we een externe audit uitvoeren op verschillende pijnpunten binnen het mobiliteitsbeleid. Dit stelt ons in staat om gerichte verbeteringen door te voeren en de tevredenheid van onze inwoners te verhogen.
Ruimtelijke ordening
- Stop op meergezinswoningen in Iddergem en Welle: Behoud het landelijke karakter
Om het landelijke karakter van Iddergem en Welle te behouden, pleiten wij voor een stop op de bouw van meergezinswoningen in deze gemeenten. Door de opkomst van grootschalige woningbouw projecten dreigen de authentieke charme en het dorpse karakter verloren te gaan. Wij zetten ons in om de open ruimte en het groen in Iddergem en Welle te beschermen, zodat huidige en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de rust en de landelijke sfeer die deze gemeenschappen zo uniek maken. Onze focus ligt op het behouden van kleinschaligheid en leefbaarheid, zodat de dorpen hun eigen identiteit kunnen bewaren.
- Geen ontwikkeling van Wolfsgracht de komende legislatuur: Bescherm onze open ruimte
De komende legislatuur willen wij geen ontwikkeling van het Wolfsgracht-project toestaan. Dit grootschalige bouwproject in de open ruimte zou leiden tot hoge bebouwing en een aanzienlijke impact op het landschap en de leefomgeving. Wij geloven dat de bescherming van onze openruimtes essentieel is voor het behoud van de leefkwaliteit en de natuurlijke schoonheid van Denderleeuw. Door de ontwikkeling van Wolfsgracht te stoppen, kiezen we voor duurzaamheiden respect voor onze groene zones, zodat we een gezond en aantrekkelijk leefmilieu kunnen waarborgen voor alle inwoners.
Veiligheid
- Een Veiliger Stationsbuurt door Permanente Politieaanwezigheid
De stationsbuurt in Denderleeuw kampt met ernstige veiligheidsproblemen. Wij geloven dat een permanente bezetting van de politiepost SAMTEX een afschrikkend effect kan hebben op criminaliteit en overlast. Deze politiepost moet ook dienen als centraal punt voor stadswachten, waarbij nauw overleg en samenwerking essentieel zijn om de buurt veilig te houden.
- Verhoogde veiligheid door betere samenwerking en technologie
Om de veiligheid rond het station te vergroten en rellen te voorkomen, moeten er betere afspraken komen met de spoorwegpolitie. Daarnaast pleiten we voor de verbetering van de permanentie en real-time monitoring van onze camerasystemen. Dit zorgt voor snellere reacties op incidenten en verhoogt de algehele veiligheid.
- Aanpak van Illegaliteit en Sociale Fraude
Illegalen die geen adres, uitkering of werk hebben, kunnen zich niet integreren in onze samenleving. Dit soort "integratie" is onhoudbaar en willen wij actief bestrijden. We zullen strikt toezien op de naleving van de wet en actief optreden tegen illegale praktijken om zo de sociale cohesie en veiligheid in onze gemeente te waarborgen.
- Verhoogde politieaanwezigheid in risicogebieden
In risicogebieden is het essentieel dat er na kantooruren meer wordt gepatrouilleerd door de politie. Dit verhoogt het gevoel van veiligheid onder onze inwoners en ontmoedigt criminaliteit en vandalisme in deze zones.
- Meer betrokkenheid en bereikbaarheid van wijkagenten
Veel inwoners kennen hun wijkagent niet en dit moet veranderen. We willen dat wijkagenten meer zichtbaar en benaderbaar zijn. Dit betekent:
- Minimaal 4 uur zittijdper week in de wijk.
- Bereikbaar zijn via GSM of e-mail.
- Mogelijkheid tot een afspraak met de politie binnen 24 uur.
- Regelmatige informatiecampagnes over veiligheid
Het herhalen van informatiecampagnes rond inbraakbeveiliging, cybercriminaliteit en vandalisme is cruciaal. Inwoners moeten voortdurend geïnformeerd en bewust worden gemaakt van hoe zij hun eigen veiligheid en die van hun omgeving kunnen verbeteren.
- Fusie van Politiezones Onderzoeken
Veel van onze veiligheidsproblemen worden ook ervaren in omliggende gemeenten zoals Aalst en Ninove. Een kleine politiezone kan niet dezelfde permanentie leveren als een groot korps. Daarom willen we onderzoeken of een fusie van de politiezones een betere oplossing biedt voor meer efficiëntie en een grotere slagkracht.
- Herleving en Controle van Buurtwerkers
De aanpak met buurtwerkers heeft bewezen lonend te zijn. Echter, de samenwerking met de gemeente moet nieuw leven worden ingeblazen, met een betere controle op de visie en activiteiten van de buurtwerkers. Een effectieve buurtwerking kan de sociale cohesie versterken en problemen in de kiem smoren.
- Verantwoordelijkheid van ouders bij delinquentie
Bij delinquentie moeten de ouders sneller op hun verantwoordelijkheden worden gewezen. Een nauwe samenwerking tussen politie, scholen en ouders is essentieel om jeugddelinquentie aan te pakken en herhaling te voorkomen.
Verbrusseling
- Actief optreden tegen Franstalige invloeden
We laten niet toe dat Franstalige aankondigingen ons grondgebied domineren. We gaan kordaat optreden om onze Vlaamse identiteit in Denderleeuw te bewaken en te versterken.
- Nederlands leren in eigen gemeente
Geen gedoe meer met cursussen in Aalst of Gent. We brengen de Nederlandse vervolgcursus naar Denderleeuw, met kinderopvangfaciliteiten. Zo maken we het gemakkelijker voor ouders en kinderen om deel te nemen en zich te integreren.
- Troefkaart voor lokale scholen en jeugdbewegingen
We roepen ouders op om hun kinderen naar Denderleeuwse scholen te sturen en actief deel tenemen aan lokale jeugdbewegingen. Dat is dé manier om onze gemeenschap sterker te maken.
- Taalbad voor nieuwkomers
In plaats van een zonnige vakantie bieden we nieuwkomers een taalbad tijdens de schoolvakanties. Zo kunnen ze zich beter integreren en vol vertrouwen aan het nieuwe schooljaar beginnen.
- Nederlands spreken tijdens vakantiekampen
Onze vakantiekampen zijn een bruisende mix van plezier én leren. Daarom spreken onze monitoren Nederlands, zodat kinderen ook tijdens de vakantie hun taalvaardigheden kunnen verbeteren.
- Samen sterk voor integratie
We gaan de dialoog aan met alle gemeenschappen in Denderleeuw om samen acties te ondernemen voor een betere integratie. Samen staan we sterker!
- Heropleving van het Vlaams manifest
We halen het stof van het Vlaams manifest, eerder goedgekeurd onder N-VA – CD&V bestuur. Het is tijd om de belangen van Denderleeuw en haar Vlaamse karakter krachtig te verdedigen!
- Trots op ons Vlaams karakter
Net zoals in Dilbeek laten we zien dat Denderleeuw een trotse Vlaamse gemeente is. Ons Vlaamse karakter mag gezien en gevierd worden!
- De Vlaamse leeuw aan onze scholen
Trots wappert de Vlaamse leeuw aan onze scholen. Zo laten we zien dat we fier zijn op onze Vlaamse identiteit en dat we die willen koesteren en versterken.
Vrije tijd
- Volwaardige rol voor de jeugdraad
De jeugdraad krijgt een volwaardige rol binnen onze gemeente. We willen dat jongeren mee praten en mee beslissen over kwesties die hen aangaan. Dit versterkt niet alleen hun betrokkenheid, maar zorgt ook voor frisse ideeën en initiatieven die Denderleeuw ten goede komen.
- Gelijkwaardige rol voor de seniorenraad
Onze senioren zijn net zo belangrijk als onze jeugd. Terwijl Vlaanderen verplicht een jeugdraad voorschrijft, vinden wij dat ook de seniorenraad dezelfde aandacht en inspraak verdient. Politici zijn vaak geen experts in de uitdagingen van senioren, maar we begrijpen wel hoe het is om jong te zijn. Daarom willen we ervoor zorgen dat de stem van onze ouderen net zo luid en duidelijk wordt gehoord. Hun ervaring en wijsheid zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving, en hun belangen moeten met dezelfde inschikkelijkheid en respect worden behandeld als die van onze jongeren.
- Ontwikkeling en gebruik van een polyvalente zaal
We zetten in op de ontwikkeling van een polyvalente zaal die dienst doet als combinatie van tribune en zaal. Deze ruimte moet flexibel inzetbaar zijn voor verschillende activiteiten, zoals sportevenementen, culturele voorstellingen, gemeenschapsbijeenkomsten en fuiven. Door deze zaal beschikbaar te maken voor diverse evenementen, creëren we een dynamisch uitgaansleven waar jongeren op een veilige en toegankelijke manier kunnen genieten van feesten en andere sociale activiteiten.
- Betrokkenheid van verenigingen en scholen
Naar analogie met stad Geraardsbergen willen we jaarlijks een stoet organiseren waarin alle verenigingen zichzelf presenteren. Dit maakt hun bestaan en activiteiten kenbaar aan de hele gemeenschap.
We maken duidelijke afspraken tussen verenigingen en buurtbewoners om overlast te minimaliseren en de samenwerking te bevorderen.
Door afspraken met scholen willen we hun sportinfrastructuur beschikbaar maken voor buitenschoolse activiteiten. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van bestaande faciliteiten en bevordert sport en beweging onder jongeren.
- Ondersteuning van parochiezalen
Ook de parochiezalen in onze gemeente kunnen vaak wat financiële steun gebruiken. We willen hen ondersteunen zodat ze hun belangrijke rol in het gemeenschapsleven kunnen blijven vervullen.
- Bibliotheek als ontmoetingsplaats
Onze bibliotheek moet een centrale rol spelen in de gemeenschap:
Een plaats om Nederlands te leren, met taalcursussen en oefenmogelijkheden. Een plek waar mensen samenkomen, bijvoorbeeld door lezingen en workshops. Acties organiseren om ouders en kinderen Nederlands te leren.
Het aanbod en de activiteiten van de bibliotheek afstemmen op de behoeften van onze inwoners, vergelijkbaar met succesvolle initiatieven in Liedekerke.
- Samenwerking met Liedekerke en andere gemeentes
We streven naar betere afspraken met Liedekerke voor het gebruik van het zwembad, zodat onze inwoners optimaal gebruik kunnen maken van deze faciliteit.
Bij het kiezen van arrangementen voor feesten en evenementen willen we rekening houden met de voorkeuren van de meerderheid van Denderleeuw. We vermijden bijvoorbeeld avonden met Franstalige rapmuziek als dit niet aansluit bij de wensen van onze gemeenschap.
- Bevordering van samenhorigheid en respect voor tradities
Tijdens carnaval komen alle bevolkingsgroepen samen. Deze samenhorigheid willen we beter benutten in de toekomst door meer gezamenlijke activiteiten te organiseren.
We hechten veel waarde aan traditionele feesten zoals Sinterklaas en Zwarte Piet, kerstmarkten en andere culturele festiviteiten. Deze tradities willen we behouden en koesteren, omdat ze bijdragen aan de identiteit en het gemeenschapsgevoel van Denderleeuw.
Leefmilieu
- Sluikstorten kan niet worden getolereerd
Sluikstorten vormt een grote ergernis en milieubelasting voor onze gemeente. Daarom pleit N-VA Denderleeuw voor strenge boetes en meer controles om dit probleem effectief aan te pakken. Alleen met harde maatregelen kunnen we onze leefomgeving schoon en aangenaam houden.
- Milieuvorming (sorteren, composteren, …)
Een duurzame toekomst begint bij onszelf. N-VA Denderleeuw zet in op milieuvorming, waarbij we inwoners aanmoedigen om afval te sorteren en te composteren. Door samen te werken aan een betere afvalverwerking, dragen we bij aan een groenere en gezondere gemeente.
- Actief optreden tegen geluidsoverlast
Geluidsoverlast kan een ernstige impact hebben op het welzijn van onze inwoners. N-VA Denderleeuw neemt dit probleem serieus en wil actief optreden tegen overmatige geluidshinder. Met gerichte maatregelen en strikte handhaving zorgen we voor een rustige en leefbare omgeving voor iedereen.
- Maatregelen tegen lichtvervuiling
Lichtvervuiling is niet alleen hinderlijk maar heeft ook negatieve gevolgen voor de natuur en de gezondheid. N-VA Denderleeuw wil concrete maatregelen invoeren om lichtvervuiling te verminderen, zoals energiezuinige straatverlichting en bewuste planning van verlichtingsinstallaties.
- Mogelijkheid om groenafval/papier/karton af te geven voor de weegbrug bij ILVA
Om het recycleren en verwerken van afval te vergemakkelijken, stelt N-VA Denderleeuw voor om inwoners de mogelijkheid te geven hun groenafval, papier en karton af te geven voor de weegbrug bij ILVA. Dit bevordert een efficiëntere afvalverwerking en draagt bij aan een schonere gemeente.
- Witgoed moet je gratis kunnen afgeven in het containerpark
Bij de aankoop van witgoed betaalt elke consument een recupel bijdrage voor de recyclage van dezetoestellen. Daarom vindt N-VA Denderleeuw dat inwoners hun witgoed gratis moeten kunnen afgeven in het containerpark. Dit zorgt voor een correcte afhandeling van recyclagekosten en stimuleert het milieuvriendelijk afvoeren van afgedankte toestellen.
Sociale zaken
We zetten ons in voor de uitbouw van sociale tewerkstelling voor de Art. 60’tigers om hen via tewerkstellingstrajecten opnieuw op de arbeidsmarkt te integreren. Met gerichte coaching en opleidingen verhogen we hun kansen op duurzame werkgelegenheid en sociale participatie. We stimuleren werkgelegenheid in de dienstensector, kinderopvang en winkelgebieden. Door samen te werken met lokale bedrijven en het aantrekken van nieuwe investeringen creëren we meer job kansen en versterken we de lokale economie. We geloven dat werk de sleutel is tot armoedebestrijding en willen zoveel mogelijk mensen aan een stabiele bron van inkomen helpen.
Ons sociaal beleid is gericht op efficiëntie en duurzaamheid. We willen niet de meest vrijgevige Raad voor Maatschappelijk Welzijn (RvMW) zijn van onze buurgemeenten, maar wel de meest effectieve. Blijvende steun wordt gekoppeld aan de bereidheid om actief werk te zoeken en de Nederlandse taal te leren, wat de kansen op werk vergroot en integratie bevordert. Ontvangers van een leefloon dragen bij aan de gemeenschap door een aantal taken te vervullen, wat hun betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel versterkt. Tussenkomsten en ondersteuning zijn voorbehouden aan scholieren die onderwijs volgen binnen de Vlaamse gemeenschap, wat de kwaliteit en uniformiteit van het onderwijs waarborgt en integratie bevordert.
We voeren strikte controles uit en sanctioneren misbruik binnen het sociaal stelsel. We richten een opsporingscel voor sociale fraude op of activeren deze, die zich zal richten op het opsporen en aanpakken van domiciliefraude, zwartwerk, schijnvaderschappen en zogenaamde alleenstaanden die in werkelijkheid samenwonen. Dit zorgt ervoor dat steun terechtkomt bij degenen die het echt nodig hebben en behoudt het draagvlak voor sociale voorzieningen.
We streven naar een evenwichtige sociale mix in sociale huisvesting, zodat diverse bevolkingsgroepen naast elkaar kunnen wonen en sociale cohesie wordt bevorderd. We ondersteunen het Vlaams beleid om bewoners van sociale woningen te controleren op eigendommen en werkwillendheid. Dit zorgt ervoor dat sociale woningen terecht komen bij degenen die ze echt nodig hebben en bevordert de eerlijkheid in het systeem.