Voorstel tot het stimuleren van de aansluiting van erkende vluchtelingen bij de “Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering”

Op 24 april 2016, over deze onderwerpen: OCMW raad

Zoals alle gemeenten vangt ook Denderleeuw een aantal vluchtelingen op. Wanneer deze vluchtelingen erkend worden, dienen ze net als iedere Belg aangesloten te worden bij de verplichte federale ziekteverzekering.

Naast deze verplichte basisverzekering bestaat er tevens een aanvullende ziekteverzekering. Deze dekt echter geen noodzakelijke medische ingrepen, maar vergoedt eerder zaken zoals de deelname aan sportkampen, saunabezoeken, enzovoort. Die aanvullende ziekteverzekering wordt door de burger zelf betaald, of in het geval van erkende vluchtelingen door de OCMW’s. De kostprijs varieert tussen 50 euro en 100 euro per persoon per jaar. Deze aanvullende ziekteverzekering is enkel verplicht als men bij een ziekenfonds aansluit.

Burgers en dus ook erkende vluchtelingen kunnen zich echter ook aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering. Dit is volledig kosteloos. De aanvullende ziekteverzekering moet dan niet worden betaald. Voor de vluchtelingen is dit een ideale oplossing. Op die manier hoeft het OCMW geen onnodige kosten te maken en zijn de mensen goed verzekerd in geval van ziekte.

Bovendien is de Hulpkas voor Ziekte en invaliditeitsverzekering neutraal. Zo hoeven vluchtelingen die nog niet vertrouwd zijn met het ingewikkelde politico-sociale landschap in Vlaanderen nog geen ideologische keuzes te maken.

 

Johan Duyck

Voorzitter N-VA  Denderleeuw

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is