Te weinig parkeerplaatsen voor mindermobielen aan het station van Denderleeuw

Op 26 mei 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

De stationsparking aan het station van Denderleeuw beschikt over te weinig voorbehouden parkeerplaatsen voor mindermobielen. Amper 9 op bijna 1000 parkeerplaatsen. Voor Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) was dit het sein om de bevoegde minister over deze problematiek te ondervragen. Tientallen andere stationsparkings kennen dezelfde tekortkoming. “Van een overheidsbedrijf als de NMBS mag men meer verwachten,” zegt Roggeman.  

De stationsparking aan de achterzijde van het station van Denderleeuw beschikt over amper vier voorbehouden parkeerplaatsen voor mindermobielen, terwijl er in totaal 963 parkeerplaatsen zijn. Volgens de Vlaamse regelgeving, die het aantal voorbehouden parkeerplaatsen regelt, moeten dit er minstens 55 zijn. De parking in beheer van de NMBS voldoet hier dus niet aan. Dit was voor Kamerlid Roggeman de aanzet om de bevoegde minister hierover aan de tand te voelen, aangezien Denderleeuw niet de enige gemeente is waar de stationsparking deze normen niet haalt. “De minister geeft aan dat deze regelgeving enkel van toepassing is op parkings die (her)aangelegd zijn na 2009, de datum van de inwerktreding van het Vlaamse decreet. Op alle andere bestaande stationsparkings, zoals die in Denderleeuw wordt dus geen initiatief genomen. Deze passieve houding zorgt allerminst voor toegankelijke stations,” zegt Roggeman.

 

Dringend een lokaal signaal nodig

Enkel bij omgevingsvergunningen voor nieuwe parkings stelt de NMBS zich in regel met de gewestelijke normen, omdat ze gewoonweg niet anders kunnen. “De minister heeft de mond vol van toegankelijke stations, maar de meest laagdrempelige aanpassing, namelijk extra parkeerplaatsen voor mensen met een beperking, wordt niet eens gebruikt,” merkt Roggeman op.

“Een echt toegankelijk station begint op de parking,” zegt Mike De Staebele, Voorzitter N-VA Denderleeuw. ““Het veranderen van een parkeerplaats tot een voorbehouden parkeerplaats voor mindermobiele personen vergt slechts een likje verf. De tekortkoming op de stationsparking heeft dus niets te maken met een te hoge werklast, maar een passieve houding. Er is dus dringend een signaal nodig vanuit onze gemeente om de NMBS erop attent te maken het station toegankelijker te maken,” zegt gemeenteraadslid Johan Duyck

 

Meer informatie: 

Tomas Roggeman – Kamerlid – 0472890396

Johan Duyck – Gemeenteraadslid -  0474943988 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is