N-VA legt bom onder coalitie

Op 29 oktober 2010

N-VA eist dat burgemeester Couck zich distantieert van uitspraken van Rudy De Leeuw

Rudy De Leeuw stelde tijdens een toespraak als voorman van de socialistische vakbond ABVV dat N-VA synoniem staat voor 'Nieuwe Vlaamse Armoede'.

Die uitspraak wordt niet gepikt door Koen D'Haenens, voorzitter van de N-VA Denderleeuw, en zorgde voor hommeles binnen de heersende coalitie van SP.A, CD&V en N-VA.

D'Haenens stelt dat de uitspraken van De Leeuw als vakbondsman niet kunnen gescheiden worden van zijn functie van voorzitter van de SP.A Denderleeuw.

'De Leeuw moet weten wanneer hij welke pet op zet. De definitie van politiek misdrijf zou eens duidelijk moeten afgelijnd worden, want een vakbondsman beweegt zich op glad ijs met politiek getinte afspraken. Het wordt dringend tijd dat de arrogantie van de SP.A een halt wordt toegeroepen en dat geldt ook op gemeentelijk vlak. Ik begrijp niet waarom Georges Couck zich niet kan distantiëren van die uitspraak van De Leeuw waar nationaal voorzitter Caroline Gennez dat eerder wel deed. De leden van onze partij worden afgedaan als leugenaars en bedriegers en dat pikken we niet langer.'

N-VA onthield zich op de gemeenteraad als vorm van protest bij alle agendapunten.

'We zullen ons beraden over de rol van de partij binnen de coalitie', stelde D'Haenens.

Opgeblazen

Burgemeester Georges Couck wou voor aanvang van de gemeenteraad niet officieel reageren op het incident en op de barsten binnen de coalitie terwijl N-VA nochtans eiste dat voor de start van de gemeenteraad afstand gedaan werd van de uitspraken van De Leeuw.

In het socialistische kamp onthield men zich van commentaar, maar vond men het incident opgeblazen.

Couck leek zich ook weinig zorgen te maken over het voortbestaan van de coalitie. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is